Iensairaudet

Iensairauksien hoito eli parodontologinen hoito

Iensairaudet eli ientulehdus ja parodontiitti (hampaan luukiinnityksen menetys) johtuvat plakin ja hammaskiven kertymisestä hampaan pinnalle ienrajaan. Ne ovat usein oireettomia, mutta ylläpitävät elimistössä kroonista tulehdustilaa. Parodontiitti voi vaikuttaa myös yleisterveyteen. Parodontiitti alkaa usein ientulehduksena ja siksi onkin tärkeää hoitaa ientulehdus jo silloin kun hampaiden luukiinnitystä ei vielä ole menetetty. Parodontiitille altistavat suuhygienian laiminlyöminen, tupakointi ja jotkin yleissairaudet kuten esimerkiksi diabetes. On tärkeää käydä säännöllisesti hampaiden ja ikenien tutkimuksessa, jotta iensairaudet diagnosoidaan ajoissa ja voidaan hoitaa.

Iensairauksien hoito on aina potilaan ja suuhygienistin sekä hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin yhteistyötä. Suun tutkimuksen ja tarvittaessa röntgenkuvien perusteella hammaslääkäri diagnosoi tilanteen. Ientulehdus hoidetaan usein suuhygienistin vastaanotolla, mutta parodontiitin hoidosta vastaa hammaslääkäri tai erikoishammaslääkäri. Potilaan omahoito on erittäin tärkeää hoidon onnistumiselle. Vastaanotolla opastetaan, millä välineillä puhdistus kotona parhaiten sujuu.  Hoito aloitetaan hammaskiven poistolla, jos sitä on syvällä ikenen alla, käytetään puudutusta. Pitkälle edenneen parodontiitin hoitoon voidaan tarvita myös leikkaushoitoa, tämän tekee erikoishammaslääkäri eli parodontologi. Leikkaushoidolla saadaan hampaiden pinnat puhdistettua syvemmältä ja joskus voidaan myös käyttää uudiskiinnitystä edistäviä materiaaleja. Leikkaushoidonkin onnistumiselle potilaan hyvä omahoito ja savuttomuus ovat tärkeitä.

Myös implanttien ympärille voi tulla iensairauksia ja niiden ympäriltä voi luukiinnitys heikentyä. Tällöin kyseessä on peri-implantiitti, jonka hoitoon tarvitaan usein kirurgiaa. Peri-implantiitille altistavat samat tekijät kuin parodontiitille, tärkeimpänä tupakointi. Savuttomuus ja hyvä omahoito ovat tärkeitä ehkäisemään implanttien kiinnityskusdossairauksia ja ehdoton edellytys hyvä hoitotulos saamiseksi.

Parodontiitti ja peri-implantiittipotilas tarvitsee hoidon jälkeen säännöllistä 4-12 kuukauden välein tehtävää ylläpitohoitoa. Hoitoväli määritetään yksilöllisesti ja hoidon voi toteuttaa tilanteesta riippuen suuhygienisti, hammaslääkäri tai erikoishammaslääkäri.

Parodontologian hoitoja meillä tekevät Marja Pöllänen ja Katriina Lähdetie. Parodontologiseen hoitoon voi tulla varaamalla ajan itse, tai hammaslääkärin lähetteellä.

Varaa aika meille