Suu- ja leukakirurgia
Suu-ja leukakirurgia on sekä hammaslääketieteen, että lääketieteen erikoisala. Suu- ja leukakirurgit ovat erikoistuneet purentaelimen ja siihen liittyvien kudosten, sairauksien ja tapaturmien tutkimukseen ja niiden kirurgiseen hoitoon. Erikoissairaanhoidossa hoidetaan hammas- ja leukaluumurtumien kirurgiset hoidot, kasvojen alueen ortopedia, suun alueen kasvainten leikkaushoidot sekä erilaisten infektioiden ja kehityshäiriöiden kirurgiset hoidot. Yksityissektorilla yleisiä suukirurgisia toimenpiteitä ovat muun muassa:
- tavanomaiset ja leikkaukselliset hampaan poistot
- hampaan juurenpään leikkaukset
- limakalvomuutosten tutkiminen ja koepalan otto limakalvoilta
- pienten hyvälaatuisten leukaluu- ja pehmytkudosmuutosten poisto
- implanttikirurgia
- luusiirreleikkaukset
Meritalon Hammaslääkärit tarjoaa kaikkia yllämainittuja suukirurgisia hoitoja uusinta tekniikkaa hyödyntäen.
Suu-ja leukakirurgiseen toimenpiteeseen tullaan joko hammaslääkärin tai lääkärin ohjaamana lähetteellä tai potilaan itse varaamaan konsultaatiokäynnin perusteella. Suukirurgiset toimenpiteet toteutetaan paikallispuudutuksessa vastaanotolla, ja yleisimmin toimenpiteestä toipuminen tapahtuu muutamassa vuorokaudessa.
Tyypillisin suukirurginen toimenpide on viisaudenhampaan poisto. Viisaudenhampaat puhkeavat usein vaillinaisesti ja aiheuttavat puhdistusongelmia sijaitessaan hyvin takana hammaskaarella. Usein erityisesti osittain puhjenneissa alaviisaudenhampaissa havaitaan tulehdusmuutoksia, vaikka potilas ei vielä kokisi oireita viisaudenhampaastaan. Ennen viisaudenhampaan poistoa hampaan asento ja sijainti tarkastellaan röntgenkuvasta. Tämän mukaan suunnitellaan toimenpide, ja tarvittaessa tehdään lisäkuvantamisia. Osittain puhjenneet viisaudenhampaat poistetaan useimmiten leikkaamalla.
Yleinen suukirurginen toimenpide on myös hampaan keinojuuren (implantti) asettaminen leukaluuhun. Tällöin titaanisella keinojuuriruuvilla korvataan puuttuvat/poistetun hampaan leukaluun sisällä sijainnut juuriosa, jonka päälle hampaan näkyvä osa rakennetaan yksittäisenä kruununa tai tarvittaessa siltarakenteena.
Hampaan poiston jälkeen tai hampaan puuttuessa synnynnäisesti leukaluusta on mahdollisesti menetetty volyymia, jolloin implanttihoidon yhteydessä saattaa olla tarpeen tehdä luusiirreleikkaus, jotta keinojuuri saataisiin tarvittavalle paikalle kokonaan luun sisään. Luusiirreleikkauksissa potilaan oman leukaluun ja keinoluumateriaalin avulla rakennetaan uutta luuta halutulle alueelle.